Saint Pierre repentant

Soms zie je een schilderij en kan je het niet meteen thuisbrengen, maar ben je zeker dat je het kent. Bij dit schilderij dat morgen geveild wordt, had ik dat. Ik zat met Rubens in mijn hoofd, maar dat klopte niet. Al was er wel een prent naar Rubens die in de buurt kwam.

Maar de compositie is tamelijk uniek en in zijn soort zeer goed. En het is duidelijk geen ‘Franse school uit de zeventiende eeuw’ zoals het veilinghuis schreef. De schatting van 300 tot 500 euro is niet erg hoog, maar het is dan ook in geen al te beste staat.

Dus dan ga je zoeken en ineens was ie daar. Gerard Seghers (Antwerpen, gedoopt 17 maart 1591 – Antwerpen, 18 maart 1651). Zijn Saint Pierre repentant in het Musée des Beaux-Arts in Arras. Waar ik jaren geleden voor onderzoek was geweest. Wat een prachtig schilderij. Het dateert uit 1620.

De Saint Pierre repentant uit Arras. (bron: Musenor)

Het paneel is dus een niet zo’n goede kopie. Zelfs de kleuren stemmen overeen. Al lijkt het schilderij best oud. Weer heel bizar verstevigd achteraan.


Eén reactie op “Saint Pierre repentant”

  1. […] het een ‘Saint Pierre en pénitent‘ is valt af te leiden aan de sleutel naast de man. Op het achterplan zien we de schuld van […]

Een reactie achterlaten