Frontispice van deel vier.

Van het belangrijke geschiedkundige werken van Pieter Bor ‘Nederlantsche oorloghen, beroerten, ende borgerlijcke oneenicheyden’ werd onlangs in Duitsland een lot geveild met alle boeken. Bor gaf er vier uit. Dit lot was van in 5 volumes opgedeeld. Ik heb helaas enkel een foto van het voorblad van deel vier van de veilingsite.

De veilingmeester hamerde af op 400 euro (dus te vermeerderen met kosten). Een leuk bedrag. Helaas boven mijn maandelijks boekenbudgetje. Op de veiling was trouwens een ander lotje met een complete reeks prenten. De enige gekende complete set van dertien apostelen (zonder Judas Iskariot) met Jezus. Kleine prenten door Adriaen Collaert, althans dat is de enige signatuur op de prent met Jezus. Over die veertien prentjes schrijf ik later hier nog wel. Dat lotje was helemaal buiten mijn bereik, maar hopelijk belandt het in een museale collectie zodat ik het kan bestuderen.

Pieter Christiaenszoon Bor (Utrecht 1559 – Haarlem 16 maart 1635) was een Haarlemse notaris en historicus. In 1578 vestigde hij zich in Haarlem om in 1591 naar Leiden te verhuizen. Daar verschenen zijn vier boeken. Ze vormden lang voor velen de geschiedschrijving van de Opstand tegen Spanje (eigenlijk tegen Philips II die vorst was van beide streken).

Net als bij Antwerpenaar Emanuel Van Meteren probeer ik al lang een vroeg exemplaar op de kop te tikken. Lezen op een ipad van de gescande versies mist toch die flair en dat gevoel geschiedenis in handen te hebben.


Een reactie achterlaten