Vandaag ging een poster uit 1995 onder de hamer. 300€ zonder kosten. In de handel gemakkelijk 450 tot 500 euro trouwens. Los dikwijls amper 100 euro. U vermoedde al dat ik over die poster enkele weetjes ging vertellen.

De poster is uitgegeven door Plaizier in Brussel en gedrukt door Carto. Drukker en uitgever zijn broers. In tegenstelling tot wat veel catalogi beweren is het geen zeefdruk of lithografie, maar offset. De titel is ‘Tintin Reading’. En het is een reproductie van een illustratie voor een boekomslag.


In 1993 illustreerde Roy Lichtenstein de roman van Frederic Tuten Tintin in the New World. Dat was een nieuwe versie van Tintin Reading door Lichtenstein. Alleen bestaat een groot mysterie rond die eerste versie. Dat komt omdat de officiële naam van de afbeelding ‘Tintin Reading II’ was. Helemaal in de pop art stijl van zijn vroeger werk.

Opmerkelijk zijn de knipogen. Op de achtergrond een schilderij van Matisse. La danse. De kris en de fauteuil zijn dan weer verwijzingen naar een cover van Le petit vingtième van 30 januari 1936. Het verhaal ‘het gebroken oor’. En de onomatopee’ ‘crac’ is een verwijzing naar het schilderij ‘Crak!’ Uit 1963.


Lichtenstein past zijn bekende rasterbollen toe (benday dots). Dat kon u al lezen in bratata.

La danse van Henri Matisse hangt in het MoMA in New York.

Frederic Tuten is van opleiding kunsthistoricus. Hij doceerde over film, comics en creative writing. Roy Lichtenstein was een persoonlijke vriend. Tintin in the New World is zijn bekendste en meest gewaardeerde roman.

Merk ook de ‘ghosting’ op in de titel enzovoort. Dat is natuurlijk geen misdruk. Dat is een typografische kwinkslag over de inhoud van de roman.


Matisses schilderij hangt in het MoMA in New York waar een versie van Lichtenstein ook hangt. Dance. En dat is dan weer net als Tutens roman een postmodernistisch werk in pop art-stijl.


Een reactie achterlaten