In nummer 4 van 2023 van Tijdschrift, het blad van de Federatie van Klokkenvrienden, staat een artikel van me over de Henegouwse dynastie van uurwerkmakers met de familienaam Grimar. Telgen uit die succesvolle ambachtsfamilie vestigden zich in Antwerpen en Gent, maar hun stamgebied was Henegouwen, meer bepaald Charleroi en nadien Ath.

Dit keer gaat het over klokken met een zeer bijzondere gravering in de wijzerplaat. En uiteraard over hun makers. Die diepe gravure met ingelegde was is een kenmerk bij vooral de eerste twee uurwerkmakers in die familie. De stijl is vrij uniek. Bovendien gaat het om zeer vroege 18de-eeuwse staande klokken of hangklokken in vergelijking met de rest in de Zuidelijke Nederlanden (met uitzondering van het Prinsbisdom Luik). Tijdens het eerste kwart tot zelfs midden 18de eeuw waren de toonaangevende uurwerkmakers in de steden vooral ingeweken Engelsen of Luikenaren.

De uurwerken van de Grimars zijn vooral interessant omdat ze een eigen stilistische traditie introduceren op basis van de oude lokale vormgeving gecombineerd met de laatste technologie uit de Noordelijke Nederlanden, Frankrijk en Engeland.

Het tijdschrift wordt gratis verzonden aan de leden van de vereniging KlokkenVrienden Nederland of het Dutch chapter van de Antiquarian Horological Society (AHS). Nummer 4 is net uit. Losse nummers kunnen bij de federatie nabesteld worden.


Eén reactie op “De uurwerkmakersdynastie Grimar”

  1. […] en in Leuven had ze een atelier in de Proost-wijk. Tussen de lokale middenstand. De familie Grimar uit Charleroi werd dan weer actief in Ath, Antwerpen en […]

Een reactie achterlaten