Lees mijn artikel op Doorbraak:

19/11/2024 Taks op vlees en zuivel voor het klimaat

Wat extra achtergrond:

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) is een gespecialiseerd en onpartijdig agentschap van de Verenigde Naties met hoofdkantoor in Rome. De missie van FAO is om wereldwijd de honger te bestrijden en voedselzekerheid voor iedereen te creëren. Dit wil zeggen dat ervoor gezorgd wordt dat mensen regelmatige toegang hebben tot voldoende kwalitatief voedsel om een actief en gezond leven te leiden. Dus als de FAO voorstander is van belastingen op vlees en zuivel dan is dat groot nieuws.

Volgens de NGO TAPP Coalitie is ook de FAO hun mening toegedaan dat taksen op vlees en zuivel het klimaat moeten redden. Tenminste zo interpreteren ze een rapport van de FAO dat net voor de COP29 verscheen. The State of Food and Agriculture 2024 (SOFA 2024). Daarin stelt de FAO in Rome dat taksen het gedrag van consumenten beïnvloeden. Dat rapport constateert tegelijk ook dat dergelijke taksen onpopulair zijn en nadelig voor armen.

De bewering komt uit een wetenschappelijke artikel getiteld ‘True cost accounting of organic and conventional food production’ en daar vallen enkele kanttekeningen bij te maken. Het werd geschreven door Duitse onderzoekers van onderzoekscentra rond klimaatverandering. Dus niet door fiscalisten of economen. Bovendien verscheen het in Journal of Cleaner Production, een ‘transdisciplinair’ tijdschrift. Het onderzoek werd betaald met subsidies van een groene minister in de Duitse federale regering.

Uit het FAO-rapport komt dus vooral naar voor wat groenlinkse lobbygroepen al jaren proberen op te lepelen. Namelijk dat de mens de vlees en zuivel-consumptie moet reduceren. Dit alles onder het mom van klimaatbeleid.

De Europese Commissie wil ETS invoeren op landbouw. Het Directoraat-Generaal Climate Action (DG CLIMA) van de Commissie bestelde daarover een studie die in november vorig jaar verscheen. De uitleg daar is dat ze de landbouwers vervolgens subsidies gaan geven voor het vermijden van broeikasgassen. Ze hebben zelfs al een naam klaar AgETS. Waarbij Ag staat voor agriculture. Volgens de Commissie is landbouw goed voor 12% van alle broeikasgassen in de EU. Tweederde zou afkomstig zijn van veehouderij voor vlees- en melkproducten.

Afgelopen juni organiseerde de DG Clima in Brussel een conferentie over haar studie Pricing agricultural emissions and rewarding climate action in the agri-food value chain. Daar bleek dat de vlees- en zuiveltaks al wordt ingevoerd in EU-landen. Zo besloot de Deense regering om vanaf 2030 die taks in te voeren om de broeikasgassen uit de landbouw met 70% te reduceren.

Vindt u deze tekst interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 


Een reactie achterlaten