Waarheid zit naast Leugen door Peeter Baltens de hoofdrolspeler in het doctoraat dat ik afwerk.

Minister Matthias Diependaele (N-VA) wijt de Vlaamse renovatieplicht aan slechte kwaliteit van Vlaamse woningen. Dat is een leugen. Eigenlijk zijn het twee leugens die kopuleren. De zogezegd door de EU opgelegde renovatieplicht is een leugen en de slechte kwaliteit van Vlaamse woningen is een leugen.

Het is altijd hetzelfde. Neemt een mens – voor het eerst sinds heel lang – een weekje vakantie en jawel dan doet een minister een enorm domme uitspraak over een onderwerp waar je al jaren mee bezig bent. Volgens minister Matthias Diependael (N-VA) in de Vlaamse regering is de renovatieplicht in Vlaanderen nodig omwille van de slechte oude, huizen. Diependaele deed die uitspraak in een interview met Doorbraak.

Normaal schuw ik de grote woorden zoals leugens en onzin in mijn artikels (de lezer kan dat zelf wel uitmaken), maar deze uitspraak is klinkklare kletskoek. Pure quatsch. Een belediging van de intelligentie van de lezers. In dit geval die van Doorbraak.

En ik kan dat ook bewijzen. Want nu wil het toeval dat op 26 oktober 2017 al een pdf-bestand verscheen van de staat van de woningen qua van de EPC-labels in de EU. De bron is het Buildings Peformance Institute Europe. BPIE noemt zich het grootste onafhankelijke expertisecentrum over EPC. Eigenlijk is het de zoveelste lobbygroep die al wie goed verdient aan de EPB-richtlijn en de EPC-labels vertegenwoordigt.

Grafiek uit studie van 2017.

Vlaanderen en zelfs Wallonië stonden er in 2017 dus al veel beter voor dan de rest van de EU. Waarom omdat nergens in Europa er zoveel eigenaars/bewoners zijn. De fameuze baksteen in de maag van de Belg.

De renovatieplicht verarmt die Vlaamse huiseigenaars juist. Zoals ik eerder al schreef in een artikel over een studie van de Nationale Bank. In plaats van te liegen zou de Vlaamse minister van begroting beter de renovatieplicht afschaffen. Dat laatste is mijn persoonlijke mening.

Enige duiding over de afbeelding boven het artikel. Het is dus een zeer luxueuze prent door Peeter Baltens (het onderwerp van mijn masterproef destijds). Het is een allegorische voorstelling met twee vrouwen die Waarheid en Leugen symboliseren. Links zit de Waarheid met een weegschaal en een wetboek in haar hand. Op haar hoofd landt een duif. Rechts de Leugen met twee maskers op haar hoofd, vleugels op haar rug en een derde masker op haar schoot. Onder de voorstelling een vers van vijf regels in het Nederlands, Latijn en Frans.

Het formaat is groot voor een prent: hoogte 238 mm × breedte 315 mm. Ooit hoop ik een exemplaar aan mijn eigen collectie toe te voegen.


Een reactie achterlaten