Na de energiefactuur die een tweede belastingbrief werd, dreigt nu ook de drinkwaterfactuur een belastingbrief te worden. Ik deed onderzoek naar de uitleg dat de waterfactuur duurder werd omdat gezinnen minder water verbruiken… en stuitte op heel andere redenen waarom de waterfactuur opslaat.
Lees mijn artikel in Doorbraak:
13/8/2024 Vlaamse regering verhoogt uw waterfactuur
Voor de fans geef ik hier wat extra achtergrond en anekdotiek.
De bottomline is misschien moet het feit dat Vlaamse regering de openbare dienstverlening van de nutsbedrijven afwentelt op de verbruikers. Wat dus een belasting via de waterfactuur is die een subsidie van de Vlaamse regering aan de waterbedrijven vervangt.
Achter de schermen woedt een politiek conflict. Een geplande fusie tussen Pidpa en Water-Link staat al even on hold. Wegens ‘een vertrouwensbreuk’ klinkt het bij Pidpa. Water-Link begon in 1880 als Antwerp Water Works (AWW) – een privébedrijf nota bene – en is de oudste Belgische drinkwatermaatschappij. Pidpa is de tweede oudste. Niemand wil details geven over de geschillen. Nochtans domineren bestuurders van N-VA beide intercommunales. In juli 2024 bleek het water te diep.
Ook elders rommelt het. Zo wou netbeheerder Fluvius actief worden in drinkwaterdistributie na het binnenhalen van het contract om overal – behalve bij Pidpa – de digitale watermeters te mogen installeren. De energiewaakhond VREG stak daar een stokje voor. De Gentse huisvuil- en drinkwaterintercommunale Farys koestert naar verluidt dan weer grootse fusieplannen.
Inzicht krijgen in dit troebel water is moeilijk. Het laatst beschikbare activiteitenverslag van de WaterRegulator is dit over 2022. De woordvoerder meldde dat er ‘nog geen verslag in opmaak is’ over de activiteiten in 2023. ‘De prioriteiten van de WaterRegulator zijn momenteel de beoordeling van tariefplannen en de voorbereiding van de operationalisering van de Vlaamse Nutsregulator vanaf 1 januari 2025.’
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) controleert het drinkwater, de winning enzovoort. Regeltjes en procedures stapelen zich op. Allemaal extra operationele kosten zoals dat heet.
Het beleid van elke overheid en van elke drinkwatermaatschappij is om de burgers zuinig met drinkwater te laten omspringen. Toch dringt de vraag zich op. Waarom moet de waterfactuur duurder voor gezinnen en bedrijven, terwijl de Vlaamse regering al drie jaar drastisch de ‘werkingstoelage’ terugschroeft? De rekening doorschuiven van belastinggeld als inkomsten, naar extra inkomsten van verbruikers is eigenlijk de verbruikers extra belasten.
Lees mijn artikel.
Een reactie achterlaten
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.