Ineos is doelwit van Britse ngo. (foto: Ineos)

De Europese ministers voor leefmilieu spraken maandag in Luxemburg striktere normen af voor luchtvervuiling in de Europese Unie. Ze beloofden zero pollution tegen 2050. Met die ‘nulverontreiniging’ willen ze ‘vroegtijdige doden’ door luchtvervuiling voorkomen. Voortaan kunnen EU-burgers schadevergoedingen eisen van hun overheid als hun gezondheid last zou ondervinden van luchtvervuiling.

Lees mijn artikel bij Doorbraak:

19/10/2024: EU eist nul luchtverontreiniging in 2050: Duitsers vrezen rijverbod en stilvallen industrie

Wat extra achtergrond:

Wat werd juist afgesproken? De ministers spraken nieuwe standaarden qua luchtkwaliteit af en dit tegen 2030. Eigenlijk is de hele regelgeving een onderdeel van de Green Deal, maar zo werd het niet verkocht. In plaats van strijd tegen fossiele brandstoffen presenteerde de EU het als een strijd voor volksgezondheid.

De rol van een Britse ngo is opvallend. ClientEarth ontvangt o.a. geld van Britse muzieklegendes zoals David Gilmour (Pink Floyd) en de groep Coldplay. Ze zetten zich vooral af tegen de Britse chemiereus Ineos.

De aanpak van ClientEarth bestaat uit het volledig betalen van procedures en verzoekschriften kant-en-klaar af te leveren aan natuurverenigingen. Lawfare, dat is het procederen om ideologische of politieke agenda te realiseren via de omweg van de rechtbank. Die natuurverenigingen moeten dan enkel op de stippellijn ondertekenen om mede-eiser te worden.

De topman van Ineos, Sir Jim Ratcliffe, bekloeg zich op 8 oktober nog over deze praktijken. In dat geval ging het om een site in Geel die dreigt te verdwijnen. Dit keer lawfare zonder inmenging van ClientEarth. Over deze case schreef ik eerder al.

De lidstaten moeten na de beslissing van maandag de richtlijn eerst nog omzetten in nationale wetgeving. Daarbij bestaat het risico dat sommige lidstaten strenger zullen zijn dan de voorgestelde EU-regelgeving. Dat is het zogenaamde goldplating, een praktijk die in Nederland en Vlaanderen al ontzettend veel problemen opleverde met de stikstofregelgeving.

ClientEarth ontving 5 miljoen euro van de Europese Commissie tussen 2015 en 2022 . In 2018 alleen al kregen ze 3 miljoen euro via de diensten van Frans Timmermans.

Ze hebben banden met BBL, Fairshare Education, the Coalition for Energy Savings, CAN Europe, PAN Europe… allemaal gesubsidieerd.

Vanuit Londen hebben ze kantoren in Berlijn (fors gesubsidieerd), Warschau, Madrid, Luxemburg en Brussel (waar ze een vzw hebben).

Er werkt 54 man.

In het laatst bekende jaar, namelijk 2023 ontvingen ze 530.000 euro uit EU-fondsen. Hun budget is 40 miljoen euro per jaar. Geen enkele andere donateur gaf meer dan 10% van het jaarbudget. Daarmee is de Europese Commissie dus de facto de grootste financier van ClientEarth.

Ze hadden 70 ontmoetingen in het Europees Parlement om te lobbyen.

In 2024 had ClientEarth 6 meetings met topfiguren bij de Europese Commissie waaronder kabinetsleden van Von der Leyen. Sinds 2014 werden ze 93 keer ontvangen door topambtenaren of leden van de Europese Commissie. Waaronder Frans Timmermans zelf. In totaal spraken ze officieel 22 keer met hem of zijn kabinetsleden.

Vindt u deze tekst interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee. 


Een reactie achterlaten