Over het EU-Asielagentschap schreef ik al enkele keren in Doorbraak. Na een corruptieschandaal in 2021 vormde de EU de voorloper het European Asylum Support Office (EASO) om in een agentschap met uitgebreide bevoegdheden.

Het recentste stuk verscheen vandaag. Het gaat over het European Asylum Report 2024. Klik op de onderstaande link om het te lezen.

7/7/2024 Europees asielsysteem onder extreme druk

31/7/2021 EU-Asielagentschap zal papieren kunnen uitdelen in elke lidstaat

13/11/2021 Gemeenschappelijk asielsysteem EU in de maak

EU Agentschap voor Asiel (EUAA)

Het in 2022 opgerichte EU Agentschap voor Asiel (EUAA) bracht zopas het Asylum Report 2024 uit. Op zich is EUAA eigenlijk geen nieuw agentschap. De oprichting gebeurde via een Europese verordening in 2021 nadat de voorloper het European Asylum Support Office (EASO) in een corruptieschandaal sukkelde.

De oprichting van het EU-Asielagentschap via een verordening betekent dat de EU eigenmachtig kan optreden qua asielbeleid.

In juni 2021 gebeurde iets opvallends in grootse stilte. Iets dat van groot belang kon zijn voor de asielcrisis of de migratiecrisis in de Europese Unie. Vreemd genoeg was ik de enige die er over schreef.

Het voorzitterschap van de Europese Raad en de vertegenwoordigers van het Europees Parlement bereikten op 29 juni een voorlopig akkoord over een verordening tot oprichting van een EU-agentschap voor asielzaken. Met deze hervorming van het European Asylum Support Office (EASO) krijgt dit nieuwe agentschap van de Europese Unie het laatste woord over het vluchtelingenbeleid in de EU. Een verordening is immers een wet met directe werking in de ganse EU. Ze gaat volgens het EU-recht boven nationale wetgeving.

Het EU Asielagentschap: Wordt het een nieuwe baantjesmachine voor top-ambtenaren of een harmonisatie van een gemeenschappelijk asielbeleid?

Het Europees Parlement (EP) stemde in november 2021 met succes voor het verslag van de Bulgaarse socialiste Elena Yoncheva. Op die manier kan men het tien jaar oude EU Asylum Support Office (EASO) in Malta omvormen tot een veel machtiger EU Asylum Agency (EUAA). Die omvorming stond eigenlijk al vast, hoewel de Europese Raad (van regeringsleiders) nog het definitieve akkoord moest geven. De hele stemming in het Europees Parlement bleek maar een formaliteit. Maar er zaten een paar addertjes onder het gras. Zoals u in mijn artikels uit 2021 kan lezen.

Merkwaardig is dat we sedertdien zelden iets hoorden over het European Asylum Support Office of haar opvolger het European Union Agency for Asylum (EUAA). Kijk gerust op hun website. Ze publiceren o.a. over ‘LGBTIQ applicants in asylum systems‘ enzovoort.

Jaarlijks brengen ze het Asylum Report uit. Zo ook zopas dat voor 2024.

Wil je weten hoe het tot stand kwam? Lees mijn artikels op Doorbraak. Bovenaan deze webpagina staan drie links.


Een reactie achterlaten