De verkiezingsbelofte om de renovatieplicht te versoepelen of niet te handhaven lijkt van de baan. De Vlaamse onderhandelaars zullen de Vlaamse verbouwregels niet versoepelen. Tenminste dat zou blijken uit de laatste nota’s die circuleren op bepaalde redacties.
Lees mijn artikel daarover op Doorbraak:
18/8/2024 De renovatieplicht blijft
De Vlaamse onderhandelaars zullen de Vlaamse verbouwregels en dus de renovatieplicht niet versoepelen. Het doekje voor het bloeden bestaat uit welgeteld één ‘uitzondering’. Maar er zijn wel valkuilen.
Wie een warmtepomp of zonneboiler plaatst, zal niet beboet worden als hij of zij daardoor geen twee energielabels beter scoort dan bij aankoop van zijn huis of appartement. Wacht toch best even met het ontkurken van de champagne tot na het lezen van mijn artikel.
Het compromis is dat wie fossielvrij verwarmt niet verder moet renoveren dan wat energielabel C oplevert. Dat blijkt de prijs voor extra renovatieverplichtingen. Het loslaten van het peperdure en soms onrealistische label A als einddoel komt dus met een prijskaartje.
U las het goed “extra“. Die uitzondering is overigens geen detail, maar is evenmin een gunst. De regelgeving voor het bepalen van de energiescore of EPC-attest verstrengt immers jaar na jaar. Een EPC-score C uit 2024 is immers geen EPC-score C in 2028.
En EPC-score C is niet het probleem. Het zijn de scores E en F want die moeten D worden. Dan ben je met een gunst voor C NIKS. C was doel tegen pakweg 2028, daarna zou doel A worden in 2040.
In ruil voor versoepeling komen er dus extra voorwaarden bij: isolatie, ramen en deuren en niet te vergeten daken. Over zonnepanelen ineens geen woord meer.
Meer renovatiekosten met andere woorden. Veel extra investeringen. De onderhandelende politici menen dat subsidies in de vorm van premies of ‘goedkopere’ leningen via de Vlaamse overheid de kosten bij de burgers zullen helpen drukken. Denk aan de verplichte waarschuwing bij financiële producten: lenen kost ook geld!
Om lager btw-tarief te kunnen genieten zijn er voorwaarden. Die woningen moeten minstens 10 jaar oud zijn. Uitsluitend als privéwoning dienen (of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte mag dienen voor een beroep). De facturen moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker gericht zijn.
Dus wat u bespaart met goedkopere lening betaalt u meer aan btw als die van 6% naar 9% gaat. En de winnaar dan is? Juist de fiscus.
Het nieuwe btw-tarief is een cadeau qua voorfinanciering voor vastgoedontwikkelaars of vastgoedspeculanten (banken financieren immers geen btw). Het is tevens een btw-verhoging van 50% voor gezinnen die hun enige woning verbouwen.
Lees mijn artikel en vraag u af waarom de huishoudens zo slecht uit dit verhaal komen. 70% van de Vlamingen woont immers in een eigen woning (in steden als Antwerpen en Gent maar 50%). De renovatieplicht en de btw-tarief van 9% is een double whammy.
Een reactie achterlaten
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.