Met dit artikel begon mijn samenwerking met Doorbraak in juni 2018. Ik bood het artikel eerst aan bij Knack, maar ze hielden me aan het lijntje. Daarna bood ik het aan bij Apache. Daarop belde meteen een journalist van Apache. Die stelde een aantal vragen. Ik legde uit waarover het ging en schetste de context. Tot mijn grote verbazing verscheen mijn werk zonder enige naamsvermelding, noch vergoeding de volgende dag bij Apache. Onder de naam van die journalist van Apache. Na mijn verontwaardigde reactie voegden ze zuinigjes onderaan het verschenen artikel een tekstje toe waarin ze Lode Goukens van de UGent bedankten voor de medewerking.

Adding insult to injury noemen de Engelsen zoiets. Boos stuurde ik daarop meteen mijn origineel artikel aan Doorbraak en De Wereld Morgen. Gratis. Nog dezelfde dag verscheen mijn artikel op beide websites en werd uiteraard zeer veel gelezen. Meer dan mijn opiniebijdragen in mainstream media.

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/06/22/overheid-organiseert-zelf-de-energie-armoede

https://doorbraak.be/de-overheid-organiseert-zelf-de-energie-armoede/?dbcode=t708732003&u=31378003

Mijn onderzoek wees uit dat energie-armoede het gevolg was van de prijzenpolitiek van de overheid en de energiesector en correcties zich opdrongen.

Zes jaar later is weinig of niets veranderd. De stroomfactuur wordt nog steeds vakkundig gemolken. In 2018 schreef ik:

De stroomfactuur van gezinnen is in Nederland bijna de helft van in België volgens de recentste gegevens van Eurostat.[i] De prijs van stroom is in België even hoog als de totaalprijs in Nederland, zonder belastingen en heffingen door overheden. België is reeds het op één na duurste land qua prijs per kWh (kilowattuur) zonder dat de overheid die factuur nog eens fors verhoogt. Door dit beleid organiseert de Belgische overheid de energie-armoede eigenlijk zelf, terwijl in Nederland desondanks ook energie-armoede blijft bestaan bij gezinnen.

Lees mijn artikel op Doorbraak.

22/6/2018 https://doorbraak.be/de-overheid-organiseert-zelf-de-energie-armoede/?dbcode=t708732003&u=31378003


Een reactie achterlaten