VRT betaalt FIFA om vervolgens op maat gemaakte programma’s te moéten uitzenden, zelfs zonder dat de redactie er iets over te zeggen heeft.

Veel programma’s van Sporza (VRT) zijn geen nieuwsprogramma’s van een onafhankelijke sportredactie. Dat strookt eigenlijk niet met het Mediadecreet of de Beheersovereenkomst van de VRT met het Vlaams Parlement. Het vloekt ook met de deontologie van de journalistiek.

Om te weten te komen wat allemaal in het contract tussen de VRT en de FIFA stond om het WK-voetbal te mogen uitzenden, moest ik beroep doen op het decreet openbaarheid van bestuur, de Vlaamse ombudsman… zelfs de Raad van State moest zich er over uitspreken. Ik kreeg overal gelijk, maar de VRT weigerde nog steeds open kaart te spelen. Alleen werd één en ander duidelijk.

En bij de mediacommissie van het Vlaams Parlement moest ik niet op steun rekenen. Neen, die weigerden zelfs het te bespreken. De partijtucht primeerde.

Mijn artikel daarover verscheen bij Doorbraak omdat een Vlaamse kwaliteitskrant die aanvankelijk interesse betoonde plots niet meer durfde publiceren.

Hoe kwam ik erop dit te onderzoeken?

Tijdens de wereldbeker in Rusland (2018) zei sportjournalist Karl Vannieuwkerke in de loop van het studiogesprek voor de neus weg dat ze de lopende discussie tussen Jan Mulder en de andere gast moesten afronden want dat ze de samenvattingen van de andere wedstrijden van de FIFA moesten uitzenden. Een vreemde opmerking. Beslist de eindredactie van de nieuwsdienst of de sportdienst niet wat uitgezonden wordt? Na een twee jaar lange strijd tot voor de Raad van State blijkt inderdaad dat de VRT allerlei moet uitzenden van de FIFA. Van talkshows tot kant-en-klare reportages gemaakt door FIFA.

Lees het hele artikel VRT betaalt om reclame FIFA uit te zenden (en het is een lang) hier op Doorbraak.


Een reactie achterlaten