Energieleveranciers betaalden elkaar 200 miljoen euro om de prijzen bij klanten met zonnepanelen laag te houden. Totdat die prijsafspraak stopte en sommige energieleveranciers bij de eigen klanten moesten aankloppen voor geld.

Vorig jaar november schreef ik hierover in Doorbraak.

Wist de Vlaamse regering van die prijsafspraken bij de energieleveranciers? Of stelde ze de VREG die vraag omdat ze er niets van afwist?

Energieleveranciers betaalden elkaar veel geld om de prijzen van klanten met zonnepanelen laag te houden. Dat is alvast één van de verboden marktafspraken die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) door de Vlaamse energieregulator VREG wou laten onderzoeken.

Maar onderzocht de VREG die prijsafspraken? Over dat onderzoek is nergens iets te vinden. Ondertussen zijn we driekwart jaar verder.

Op ander vlak deed de VREG wel één en ander. Bijvoorbeeld rond netbeheerders die tussen 2019 en 2022 jaarlijks goed waren voor gemiddeld 510 miljoen euro nettowinst. Op elke 100 euro omzet maakt Fluvius 10 euro winst en daarvant betaalt Fluvius 7,9 euro uit aan zijn aandeelhouders (de gemeenten).

In december 2023 schreef de VREG: “Beperk de taken van Fluvius en de netbeheerders tot hun kerntaken: het beheer van hun netten en het databeheer daarvan”. De VREG schreef verder: “Haal de kosten van de openbaredienstverplichtingen uit de elektriciteitsfactuur”. De ODV’s zijn nog steeds een probleem.

In mei 2024 net voor de verkiezingen presenteerde de energieregulator VREG (die omgevormd wordt tot een regulator van alle nutsbedrijven) een memorandum. De Vlaamse energieregulator pleit daarin onder meer voor het verder uitfaseren van groenestroomcertificaten.

Maar over de prijsafspraken en onderlingen betalingen geen woord. Meer dan 7 maanden later lijkt het dus dat aan die prijsafspraken niks gedaan werd. Lees mijn artikels uit 2023 hieronder.

3/11/2023 Prijsafspraken tussen energieleveranciers?

4/11/2023 Energieleveranciers betaalden elkaar 200 miljoen euro


Een reactie achterlaten